Het is handig om een aantal basisproducten in huis te hebben om snel en gemakkelijk een maaltijd te kunnen maken. Hieronder staan een aantal voorbeelden:
- Pasta: koop verschillende soorten en maten pasta, zoals spaghetti, penne en lasagnebladen.
- Rijst: basmatirijst, jasmijnrijst en wilde rijst zijn handig om in huis te hebben.
- Koolhydraatarme granen: zoals quinoa, bulgur en volkoren couscous.
- Bonen: kidneybonen, bruine bonen en linzen zijn lekker en gezond.
- Conserven: tonijn, sardines, kikkererwten en linzen zijn handig om in huis te hebben voor een snelle maaltijd.
- Groenten: converseerblokjes, maïs en roerbakgroenten zijn handig om in huis te hebben voor een snelle maaltijd of om een gerecht op smaak te brengen.
- Conserven: zoals gepelde tomaten, geconcentreerde tomatenpuree en kokosmelk zijn handig om in huis te hebben voor het maken van sauzen en soepen.
Vergeet ook niet om een voorraad olie, azijn, bloem, suiker en zout in huis te hebben. Deze producten zijn onmisbaar in de keuken.
Kruiden op voorraad
Er zijn een aantal kruiden die je altijd in huis moet hebben omdat ze veel gebruikt worden in de keuken en omdat ze een lange houdbaarheid hebben:
- Basilicum: gebruik het om pasta, pizza en salades op smaak te brengen.
- Rozemarijn: past goed bij aardappelen, groenten en kip.
- Thijm: lekker bij kip, lamsvlees en in marinades.
- Oregano: gebruik het voor pizza, pasta, salades en in marinades.
- Peterselie: gebruik het om gerechten op smaak te brengen en als garnering.
- Tijm: lekker bij vlees, eieren en in marinades.
Het is ook handig om wat kruidenzakjes te hebben voor bijvoorbeeld bouillon of soep, zoals laurierblaadjes en korianderzaad.
Hoe hou je je voorraad up-to-date?
Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het aanhouden van een keukenvoorraad:
- Controleer regelmatig de houdbaarheidsdatum van producten en gooi producten weg die over de datum zijn. Dit voorkomt dat je ziek wordt van bedorven voedsel.
- Bewaar producten op de juiste temperatuur. Sommige producten moeten in de koelkast bewaard worden, zoals melk, vlees en vis. Andere producten, zoals rijst en pasta, kun je het beste in een droge, koele plek bewaar.
- Maak gebruik van een vriesvak. Hier kun je bijvoorbeeld groenten en fruit invriezen als je ze niet op tijd op kunt maken. Zo voorkom je dat ze bederven.
- Zorg voor voldoende afwisseling in je voorraad. Koop niet te veel van één product, zodat je genoeg ruimte hebt om nieuwe producten in te slaan.
- Maak een lijstje van wat je in huis hebt, zodat je niet te veel van hetzelfde koopt en niet te veel geld uitgeeft aan producten die je al in huis hebt.
- Zorg dat je voorraad op een goed bereikbare plek staat, zodat je alles gemakkelijk kunt vinden als je aan het koken bent.
Wat is het voordeel van een goede voorraad?
Er zijn verschillende voordelen aan het hebben van een goede voorraad in de keuken:
- Het bespaart tijd: als je al de benodigde ingrediënten in huis hebt, hoef je niet naar de supermarkt te gaan voor elke maaltijd die je wilt koken.
- Het bespaart geld: door een goede voorraad te hebben, kun je profiteren van aanbiedingen en bulkprijzen en hoeft niet voor elke maaltijd apart boodschappen te doen.
- Het maakt het makkelijker om gezonde maaltijden te koken: als je alle benodigde ingrediënten in huis hebt, is het makkelijker om gezonde maaltijden te koken in plaats van snel iets te eten dat minder gezond is.
- Het kan helpen om te plannen: als je een goede voorraad hebt, kun je maaltijden plannen voor de komende dagen en weken.
- Het vermindert voedselverspilling: als je een voorraad hebt, kun je voorkomen dat voedsel bederft voordat je het kunt opeten.
- Het biedt flexibiliteit: als je een goede voorraad hebt, kun je snel reageren op veranderingen in je eetpatroon of plannen en toch een maaltijd koken.
- Het kan stress verminderen: als je alle benodigde ingrediënten in huis hebt, hoef je je geen zorgen te maken dat je iets mist als je aan het koken bent.
- Het kan helpen bij het volgen van een dieet: als je een voorraad hebt van gezonde ingrediënten, is het makkelijker om je aan een bepaald dieet te houden.
- Het kan helpen bij het koken voor grote groepen: als je een goede voorraad hebt, kun je makkelijker voor grote groepen koken.
- Het kan helpen bij het koken voor het maken van maaltijden voor later: als je een goede voorraad hebt, kun je bijvoorbeeld maaltijden invriezen voor later gebruik.
Hoe en waarin bewaar je je keukenvoorraad?
Er zijn verschillende manieren om je keukenvoorraad op te slaan, afhankelijk van wat je wilt bewaren en hoeveel ruimte je hebt. Hier zijn enkele opties:
- Voedselblikken: Dit zijn handige containers om droge goederen zoals rijst, pasta en granen in te bewaren. Ze zijn vaak voorzien van een afsluitbaar deksel om te voorkomen dat er stof of insecten in terechtkomen.
- Koelkast: In de koelkast kun je voedsel bewaren dat snel bederft, zoals vlees, vis, zuivelproducten en groenten. Zorg ervoor dat je de koelkast op de juiste temperatuur houdt (tussen de 0 en 4 graden Celsius) om te voorkomen dat het voedsel beschimmeld of gaat rijpen.
- Vriezer: In de vriezer kun je voedsel bewaren dat je langer wilt bewaren, zoals vlees, vis, groenten en fruit. Houd de vriezer op een temperatuur van -18 graden Celsius of kouder om te voorkomen dat het voedsel ontdooit en weer bederft.
- Keukenkasten: Dit is een handige plek om droge goederen te bewaren die je niet zo vaak gebruikt, zoals specerijen, bakpoeder en zetmeel. Zorg ervoor dat je de keukenkasten regelmatig opruimt om te voorkomen dat er voedsel bederft of aan vervaldatum raakt.
- Keukenladen: Dit is een handige plek om kleine keukengerei te bewaren, zoals messen, lepels, vorken en pannenlepels. Zorg ervoor dat je het keukengerei op een veilige manier opbergt om te voorkomen dat je je snijdt of verbrandt.
Wil je weten of je voorraad nog voldoende is? Voor je telefoon zijn er een heleboel handige apps te downloaden die er voor zorgen dat je altijd voldoende in huis hebt.
Photo by Steven Ungermann on Unsplash