Als je op zoek gaat naar een broodrooster is het belangrijk om een aantal factoren in overweging te nemen – Je wilt immers een model vinden dat aan je behoeften voldoet. Allereerst moet je nadenken over hoe je van plan bent de broodrooster te gebruiken. Je kunt het beste van tevoren een inschatting maken van wat je wilt roosteren en hoeveel sleuven je nodig hebt. 

De kwaliteit van het roosteren is daarnaast een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een broodrooster. Een fatsoenlijke geroosterde boterham wordt door elk broodrooster wel gemaakt, maar als je regelmatig gebruik maakt van het apparaat kunnen zelfs kleine verschillen in kwaliteit een groot verschil maken. De juiste broodrooster kan je ochtendritueel van het roosteren een stuk gemakkelijker maken.

Andere dingen om te overwegen bij de aanschaf van een broodrooster zijn de garantie en hoe gemakkelijk hij schoon te maken is. Sommige broodroosters bieden een of meerdere jaren garantie, terwijl andere helemaal geen garantie hebben. Als je een broodrooster zoekt dat lang meegaat, moet je zoeken naar een model met een gemakkelijk te reinigen kruimellade. Deze eigenschappen zullen het onderhoud vergemakkelijken en de levensduur van het apparaat verlengen.

Broodroosters hebben meestal twee tot vier sleuven. Als je van plan bent een groot aantal sneetjes per dag te roosteren, moet je logischerwijs op zoek gaan naar een model met vier sleuven. Modellen met twee sleuven kosten meestal minder en zijn gemakkelijker schoon te maken. Ze bieden echter vaak niet zoveel functies als modellen met vier sleuven.

Hoewel broodroosters in prijs kunnen variëren, is het belangrijk om een model te vinden dat aan je behoeften voldoet. Vergeet niet dat de broodrooster waarschijnlijk in het volle zicht op je aanrecht staat en deel gaat uitmaken van je inrichting. Als je een speciale voorkeur hebt voor bageltoast, kun je misschien op zoek gaan naar een broodrooster met een bagelstand. Deze functie vermindert het vermogen en richt de warmte op de bagelzijde van de toast. Sommige broodroosters worden bovendien geleverd met hulpstukken, die handig kunnen zijn voor het roosteren van andere zaken.

Je moet ook zoeken naar een model dat beschikt over de mogelijkheid om toast opnieuw op te warmen. Sommige broodroosters kunnen na het roosteren automatisch worden uitgeschakeld, terwijl je bij andere een knop moet aanraken om ze uit te zetten. Let ook op het materiaal van de broodrooster. De meest voorkomende materialen zijn roestvrij staal, maar je kunt ook modellen vinden met ongebruikelijke afwerkingen, welke de broodrooster voorzien van een uniek uiterlijk.

Een andere belangrijke factor om te overwegen bij de aanschaf van een broodrooster is de grootte. Als je meerdere sneetjes tegelijk moet koken, dan is een groter exemplaar noodzakelijk. Broodroosters met meer sleuven kunnen duurder zijn dan hun kleinere tegenhangers, dus zorg ervoor dat je winkelt voor het juiste formaat voor jouw behoeften.

Om jouw keuze net even iets eenvoudiger te maken hebben wij alvast een aantal van de beste broodroosters voor je op een rij gezet!

Top drie beste broodrooster

1. SMEG TSF01BLEU

Wie op zoek is naar een stijlvolle en tegelijkertijd ook nog eens zeer praktische broodrooster kan eigenlijk niet anders uitkomen dan bij de TSF01BLEU van het merk SMEG. SMEG maakt al jarenlang huishoudelijke producten in een uniek jasje – en de broodroosters zijn daar zeker geen uitzondering op. Maar naast het bijzondere ontwerp biedt dit model ook de nodige handige functies.

Zo is dit model allereerst zeer krachtig te noemen. Dankzij het ruime vermogen van 950 watt zijn sneetjes brood binnen de kortste keren geroosterd, waardoor je in de ochtend niet onnodig lang hoeft te wachten om met je ontbijt te kunnen starten. Ook beschikt het model over zes verschillende standen waar je uit kunt kiezen. Hierdoor pas je de duur en kracht van het apparaat precies aan naar jouw wensen. 

Voor als je liever geen tot weinig omkijken naar de broodrooster hebt zijn er drie automatische programma’s. Met deze programma’s is het bijvoorbeeld mogelijk om het brood aan slechts één kant te roosteren of het brood enkel te ontdooien. Een programma om alleen het brood mee te verwarmen behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. Het eenzijdig roosteren is overigens ook een ideale optie voor wie van plan is bagels te maken. 

Helemaal zonder nadelen is deze broodrooster dan ook weer niet, al gaat het hier wel slechts om een klein minpuntje. Zo is er bij dit model geen rekening gehouden met een warmhoudrooster. Wanneer je boterhammen eenmaal geroosterd zijn is er dus geen optie om deze net even iets langer warm te houden. Gelukkig staat hier dan wel weer tegenover dat je dankzij de bredere sleuven ook dikkere sneden brood kunt roosteren. Alles bij elkaar opgeteld kunnen we dan ook concluderen dat de TSF01BLUE nog altijd iedere euro meer dan waard is.

2. Tefal TL330D

Tefal is met zijn praktische apparaten inmiddels niet meer weg te denken uit de gemiddelde (Nederlandse) keuken. Ook de broodroosters van het merk zijn van hoge kwaliteit en genieten hierdoor van de nodige populariteit. Een van de best verkochte modellen is de TL330D. Deze misschien niet meteen in het oog springende broodrooster heeft een vrij eenvoudig uiterlijk, maar behoort dankzij zijn functies tot de top broodroosters van dit moment. 

Met maar liefst 1400 watt heeft deze broodrooster jouw sneetjes brood binnen een aantal minuten klaar – Lang wachten op je geroosterde boterhammen is dus voorgoed verleden tijd. Ook beschikt het model over een draaiknop aan de zijkant, waarmee precies instelt hoe bruin en krokant je boterhammen zullen worden, hierbij kun je kiezen uit 6 verschillende standen. Wie halverwege toch zelf wenst in te grijpen kan uiteraard gebruik maken van de stopknop.

Ook beschikt de TL330D over een uitneembare kruimellade. Hiermee vangt de machine automatisch de kruimels op die ontstaan tijdens het roosteren van het brood. De lade schuif je na gebruik eenvoudig uit, om deze vervolgens te kunnen legen. Het schoonmaken (en schoonhouden) van de broodrooster wordt hierdoor een fluitje van een cent.

Minpuntjes zijn bij nagenoeg iedere broodrooster wel te vinden, en zo ook voor de TL300D. De smalle sleuven zijn namelijk goed geschikt voor het roosteren van de meeste soorten boterhammen, maar bij dikke sneden brood geeft de broodrooster minder goed thuis. Hierdoor is het model eigenlijk alleen geschikt voor het roosteren van dunne tot middelgrote boterhammen. Hier tegenover staat wel het feit dat je aan de hand van de twee lange sleuven zonder al teveel moeite 4 sneetjes brood tegelijk kunt roosteren. 

3. KitchenBrothers Broodrooster Retro

Ben je op zoek naar een broodrooster met een groot aantal aanpasbare functies en mogelijkheden? Dan is de KitchenBrothers Broodrooster Retro absoluut een optie om in overweging te nemen. Deze veelzijdige broodrooster biedt 7 instelbare bruiningsgraden, welke eenvoudig zijn aan te passen.

Maar dit is zeker niet het enige wat deze broodrooster te bieden heeft. Zo heeft de broodrooster ook de beschikking over verschillende automatische programma’s, ieder met hun eigen doel. Er is een optie om bagels te roosteren en boterhammen te ontdooien.

Aan de hand van de bagelfunctie is het ook direct mogelijk om je brood aan slechts één kant te roosteren. Iets dat, samen met het feit dat de D2-2B beschikt over een uitneembare kruimellade, ervoor zorgt dat het model zijn prijs dan ook meer dan waard is!