Kippensoep is in Nederland één van de meest gegeten soepen van Nederland. Ook in het buitenland is de soep erg populair. Kippensoep is een zoutwater mengsel met kruiden en stukjes kip erin. De soep wordt meestal gebruikt als een soort weerstand versterking. Als iemand ziek is wordt er vaak een kop kippensoep gemaakt. Er zit zout en kruiden in waardoor je enorm opfleurt. Er zitten verschillende ingrediënten in en het kan op verschillende manieren worden bereid.
Er zijn ook kant en klare soep pakketten waarbij je alleen kokend water overheen moet gooien. De soep wordt ook in restaurants gemaakt. Daar worden de ingrediënten vers bereid en dit wordt meestal als een voorgerecht gebruikt. De soep vult niet heel goed. Het geeft alleen je smaak weer een oppepper. De soep kan in sommige restaurants de soep van de dag zijn. Dan wordt de kippensoep nog meer speciaal gemaakt met extra groenten en kip.
Ingrediënten
In de kippensoep zitten verschillende ingrediënten. Kippensoep wordt niet alleen in Nederland gemaakt maar ook veel in het buitenland. Elke cultuur of restaurant heeft zo zijn eigen manier om de kippensoep te maken. De basis van de soep is water. In het water zit zout en kruiden. Soms zit er ook wat sambal in voor de pittigheid van de soep. In de soep zit natuurlijk ook kip. De kip wordt in kleine stukjes gesneden. Ongeveer net zo klein als blokjes ui.
Zo blijft de kip heerlijk smaken en proef je ook nog wat van de soep in plaats van alleen maar stukken kip. In de soep zit ook vermicelli. Dat zijn kleine dunne spaghetti sliertjes in de soep. Qua groenten zit er voornamelijk prei en wortel in. In China wordt er ook kippensoep gemaakt. Ze staan bekend om de soep met de taugé erin. Joodse kippensoep is ook erg bekend. De soep bestaat daar uit : selderij, wortel, prei en peterselie. Soms zit er een vleugje citroen bij.
Er zijn een paar ingrediënten die echt belangrijk zijn als het gaat om het bereiden van de kippensoep. Je moet het lijstje vol goede ingrediënten keurig afwerken om de smaak zo goed mogelijk te krijgen en er van te kunnen genieten. De ingrediënten voor de kippensoep zijn door verschillende koks geëxperimenteerd. Het beste is ervan samengesteld en uiteindelijk een mooie lijst van gekomen. De lijst is dus eigenlijk gebaseerd op de beste ingrediënten van koks bij elkaar. Als je het vergelijkt met de tijden van de kippensoep van de middeleeuwen zie je veel verschillen. Toen werd er alleen maar water, kip en verschillende groenten bij elkaar gevoegd. De lijst van ingrediënten voor een lekkere kippensoep ziet er als volgt uit:
Kippensoep basis ingrediënten
– Kip
– Kippenbouillon
– Zak met gemixte groente of groente naar wens zoals wortel, reepjes prei of tauge
– Zout
– Maggie (bij ons thuis is de echte duitse versie favoriet)
– Prei
– Teentjes knoflook
Kippensoep maken
Hoe je een kippensoep kan maken is voor veel mensen een vraag. Hoe maak je nou de allerlekkerste kippensoep en met welke ingrediënten kan je dit het beste doen? Kippensoep is ontstaan in de middeleeuwen onder een andere naam met een ander tintje. Dat is best gek omdat mensen van alles uitproberen om het nog lekkerder te maken en de naam niet verandert. Volgens veel mensen is kip het beste ingrediënt dat er is maar dat is echter niet zo.
De kip is slechts het topje van de ijsberg en regelt alles behalve de smaak. Voor echte smaakversterkers moet je bij de kippenbouillon zijn. Als u hier 2 blokjes van gebruikt zal het water zich zo uitzetten met een kippenbouillon smaak waardoor de andere ingrediënten zoals de groente en de kip de smaak ook op zich kunnen nemen.
Recept
Voor kippensoep bestaat een eenvoudig recept. De makkelijkste manier om kippensoep te maken is om naar de winkel te gaan en een kant en klare kippensoep te kopen. Maar dat is natuurlijk minder lekker als een verse zelfgemaakte kippensoep. Als eerste is het belangrijk om een grote pan te vullen met water. Je pakt een snij plank en gaat de groente zoals prei ui en wortel in zeer fijne stukjes snijden. Alle groentestukjes kun je in de pan met het water gooien. Een zakje kippenbouillon bij het water zorgt voor een wat zoute smaak en maakt de soep niet zo flauw.
Dan kan de kip er bij. De kipfilet moet in kleine blokjes of reepjes worden gesneden. Ongeveer net zo groot als een ui of paprika blokje. Kan eventueel wel wat groter zijn maar niet te groot. Dan kan de soep gaan koken. Als de soep eenmaal kookt kun je de soep 10 minuten laten garen. Het hele proces duurt ongeveer 60 minuten.
Kippenbouillon
Kippenbouillon is een soort kippensoep. Bij kippensoep zit er veel groenten en vermicelli in. Bij kippenbouillon zit dat er niet in. Het is een soep met alleen maar water en kruiden. Er wordt bij deze soep meer aandacht geschonken aan het zout en kruiden. Kippenbouillon wordt vaak gebruikt voor mensen die ziek zijn. Door de bouillon te nuttigen wordt de weerstand versterkt. Kippenbouillon wordt ook anders gemaakt dan kippensoep. Je kunt de bouillon zelf maken of in de supermarkt kopen. Dan hoef je enkel nog maar wat water bij een zakje kruiden toe te voegen. Zelfgemaakte bouillon is niet te vergelijken met de kant en klare soep van de winkel. Er zijn verschillende soorten recepten te vinden op het internet over de beste kippenbouillon.
Ingrediënten kippenbouillon
In kippenbouillon zitten geen basis ingrediënten anders dan kip, kruiden en water. Maar het wordt het erbij gegooid voor de smaak. Je kunt het vergelijken met muntthee. Als de bladeren in het warme water zitten dan wordt de smaak overgebracht naar het water. Dat is bij bouillon precies zo. Daar worden grote stukken kip in water gegooid met kruiden en groenten erbij. Als de smaak dan is overgedragen naar het water, dan heb je bouillon. Er zijn ingrediënten die er wel bij moeten om de bouillon sterker te maken zoals zout en peper.
De ingrediënten die je nodig hebt zijn: soepkip, witte uien, stengels bleekselderij, winterpenen, prei stengels, knoflooktenen, lepel tomatenpuree, kruidnagels, laurierblaadjes, takje verse tijm (mag ook gedroogd), takje verse rozemarijn (mag ook gedroogd), takje lavas (maggiplant), paar stukjes foelie, 8 gekneusde peperkorrels, (zee)zout, 2,5 liter water en olijfolie.
Recept
Als eerste zet je een grote pan water op het fornuis. Snij de prei en wortels in kleine stukjes voordat je ze in de pan stopt. Dan wordt de smaak sneller overgebracht in de bouillon. Stop wat zout en peper in het water. Daarna kunnen de kipfilet stukken in de pan. Ondertussen kun je de knoflooktenen gaan pletten. Die stop je in de pan en die kunnen daarin blijven. De knoflook zorgt voor een stevige smaak. Je kunt wat olie toevoegen en de groente laten stomen. Het water kan op het vuur worden gezet.
Het is puur een kwestie van opwarmen. wachten tot het water kookt en dan op laag vuur zetten. De bouillon kan dan gaan garen. Dit intrekken duurt wel wat aan de lange kant. Als je een goede smaak wilt dan is het nodig om de pan 60 tot wel 100 minuten te laten garen op een laag pitje. Als resultaat heb je dan een krachtige en stevige bouillonsoep.