Aangezien we vaak koken en daarvoor ook regelmatig een kookboek gebruiken is het wel handig om een kookboekstandaard te hebben. De standaard zorgt er voor dat je boek open blijft liggen zonder dat jij met je vieze handen er aan hoeft te zitten.

Want ik weet niet hoe het met jou gaat als je aan het koken bent maar mijn handen schoon houden kan nog weleens een uitdaging zijn. En het is gewoon makkelijker als het boek gewoon open blijft liggen. En met een kookboekstandaard zorg je er voor dat je kookboeken langer mooi blijven.

Metalen kookboekstandaard

Na een paar keer geprobeerd te hebben met allerlei trucjes mijn kookboek open te houden ben ik toch maar op zoek gegaan naar een kookboekstandaard. Want je telefoon op een boek leggen om hem open te houden helpt niet. Net als een deksel op het boek leggen of twee voorraadpotten op de zijkanten neerzetten. Het werkt gewoon niet lekker.

Een kookboekstandaard daarin tegen wel. Je zoekt de betreffende pagina en zet je kookboek open in de standaard. De kookboekstandaard zorgt er voor dat je boek open blijft dus je hebt er geen omkijken meer naar.

Voor onze keuken heb ik gekozen voor een metalen kookboekstandaard maar er zijn ook vele andere soorten verkrijgbaar:

Andere doeleinde kookboekstandaard

De standaard wordt bij ons thuis niet alleen door mij in de keuken gebruikt. Mijn dochter heeft ontdekt dat het ook een heel erg handig hulpmiddel is tijdens het huiswerk maken. Ik ben dan ook regelmatig mijn standaard kwijt.

De standaard verdwijnt dan mee naar boven. Zij zet dan haar boeken in de standaard zodat hij open blijft staan en ze makkelijker kan leren. Of makkelijker haar huiswerk kan maken. Ze heeft zelf ook een standaard maar vindt die uit de keuken makkelijker. Of ze gebruikt ze soms beide tegelijk.

Als we de kookboekstandaard niet voor een boek gebruiken is het de standaard plek voor onze familiekalender. Met zes personen hebben we nu eenmaal een grote agenda.

Toen we een paar jaar geleden een nieuwe keuken hebben laten plaatsen hadden we geen goede plek meer voor de agenda. En we wilde geen gat in de muur boren. Toen de standaard kwam zagen we meteen dat dit een goede plek was voor de familiekalender.

Hij staat op een duidelijk plek en als we een kookboek in de standaard doen leggen we de kalender even apart.

Nog een paar tips als je zelf een kookboekstandaard gaat kopen:

  • Kijk niet alleen naar het uiterlijk. Beoordeel ook of de opening groot genoeg is om een kookboek open in neer te zetten.
  • Let er ook op dat de standaard niet te licht is. Bij een zwaar boek, en de meeste kookboeken zijn redelijk zwaar, kan je kookboekstandaard dan omklappen en dat is niet de bedoeling.
  • Hou ook rekening met het materiaal. De standaard staat in de keuken, en vaak naast je fornuis, dus grote kans dat deze vies wordt. Het materiaal moet wel makkelijk schoon te maken zijn.
  • Zorg er ook voor dat de standaard stabiel staat en niet tijdens het koken om kan vallen. Een ongeluk zit in een klein hoekje en je wilt niet dat de standaard een pan met kokend water omgooit.
  • We snappen dat je niet alle kookboekstandaards kan testen. Lees dus goed alle reviews voordat je tot koop overgaat. Zo voorkom je dat je er later pas achter komt dat de staafjes die de bladzijdes tegenhouden ook voor je tekst komen te zitten. Dat kan het lezen soms wat moeilijk maken.
    Of dat je later pas ontdekt dat de handeltjes die het boek tegenhouden tegelijktijdig je boek beschadigen.

  • affiliate link: Op onze site staan affiliate links. Wat houdt dit in?
    Wanneer je via een van deze links iets koopt ontvangen wij een kleine commissie. Het product is voor jou niet duurder maar omdat wij je vanuit onze website doorsturen krijgen wij van deze partijen een kleine percentage, als bedankje/reclamevergoeding. Met deze vergoeding kunnen we de website laten draaien en dagelijks voor jou op zoek gaan naar de leukste inspiratie.