Andijvie is een populaire groente die in verschillende soorten bestaat: de heelbladige andijvie en de krulandijvie. Andijvie is een groente die je kunt telen in tuinen of in potjes op het balkon. Koken met andijvie is erg simpel en je kunt deze groente toevoegen aan allerlei gerechten.

Een eenjarige plant

Andijvie is een kruidachtige groente die behoort tot de familie van de bladgewassen en de planten (landplanten en zaadplanten). Het is een eenjarige plant die in de meeste klimaten groeit. De andijvie wordt gekenmerkt door zijn ronde, ovale of lancetvormige bladeren. Deze groente groeit het beste in koele klimaten en is verkrijgbaar in verschillende soorten en smaken.

Andijvie in de oudheid

Veel mensen denken dat andijvie een groente is, wat ook wel zo is. Meer specifiek is het een bladgroente, maar eigenlijk is het officieel een plant. Andijvie wordt al sinds de oudheid gebruikt in de keuken en als medicijn. De Romeinen gebruikten andijvie om hun woede te beheersen en de Grieken gebruikten het om indigestie te verlichten.

Vitamines en mineralen in andijvie

Andijvie is een bron van veel vitamines en mineralen. Deze groente is zelfs zeer rijk aan vitamines en mineralen. Andijvie bevat onder andere vitamine A, B6, C, K en E. Daarnaast zitten er diverse mineralen in andijvie zoals calcium, ijzer, kalium en fosfor. Andijvie is ook een goede bron van vezels.

Andijvie klaarmaken

Andijvie kan rauw gegeten worden in salades, maar het kan ook gekookt of gebakken worden. Andijvie is een veelzijdige groente die in veel gerechten kan worden gebruikt.

Foto van Dan Gold on Unsplash