Als je aan gehaktballen denkt, wat is dan het eerste dat in je opkomt? Is het een gerecht vol met gemalen rundvlees en kruiden die worden gemengd met een ei en dan gevormd tot ballen voordat ze worden gekookt in tomatensaus? Of is het iets heel anders? Denk je het laatste, dan is dit vegetarische gehaktbal recept misschien wel iets voor jou! Dit recept voor vegetarische gehaktballen maakt gebruik van bonen, dus het is gezond én vullend.

Welke ingrediënten heb je nodig? 

  • 3 kopjes bloemkoolroosjes (ruwweg 1 kop bloemkool)
  • 3 kopjes gekookte quinoa (en/of bruine rijst, zie noten)
  • 3/4 kop havermeel (een “droog ingrediënt” zoals, amandelmeel, broodkruimels, enz.)
  • 4 eieren
  • 1 eetlepel specerijen (chilipoeder, paprikapoeder en/of komijn werken ook)
  • 2 theelepels zout
  • Olijfolie (genoeg, om de bodem van een koekenpan met een dun laagje te bedekken)

Een gerecht dat zeker de moeite van het proberen waard is
Ben je een echte vleesliefhebber? Dan vind je het hopelijk leuk om te variëren. Er bestaan namelijk zo ontzettend veel verschillende vleessmaken. Tegenwoordig bestaan er zelfs vegetarische recepten, zoals vegetarische gehaktballen. Ze zijn zeker de moeite van het proberen waard. De sappige en smaakvolle gehaktballetjes zijn een ware verrassing. Zo smaakvol! Het is bijna niet te geloven dat ze geen dierlijke oorsprong hebben. Met dit gerecht maak je gegarandeerd indruk op jouw gasten!

Hoe maak je dit recept met vegetarische gehaktballetjes?

Stap 1: Verwarm de oven voor op 375 graden.
Stap 2: Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet het opzij.
Stap 3: Maak de bloemkoolroosjes in een keukenmachine klein tot ze op rijst lijken.
Stap 4: Schenk ze over in een grote kom en zet apart.
Stap 5: Doe in dezelfde keukenmachine de quinoa (en/of zilvervliesrijst) tot het op rijst lijkt.
Stap 6: Schenk de quinona in de kom met de bloemkool en zet apart
Stap 7: Klop in een grote kom de eieren en de specerijen (chilipoeder, paprikapoeder, komijn) door elkaar tot alles goed gemengd is.
Stap 8: Voeg zout en havermeel (of broodkruimels) toe.
Stap 9: Meng goed met een lepel of met je handen, zodat het volledig in de eieren wordt opgenomen.
Stap 10: Voeg het quinoa/bloemkoolmengsel toe en meng tot alles goed gemengd is (het is niet erg als het een beetje klonterig is).
Stap 11: Maak met een ijslepel of met je handen bolletjes van het deeg, ongeveer een eetlepel per bolletje. Leg ze op een bakplaat en bak ze 20 minuten. Draai ze halverwege om.
Stap 12: Als ze klaar zijn, leg ze dan over in een koekenpan op laag vuur met voldoende olijfolie om de bodem van de pan te bedekken. Bak ze nog vijf minuten aan elke kant. Als je ze nog bruiner wilt, bak ze dan langer of voeg wat extra spray toe voordat je ze in de pan doet. 

Dien de gehaktballetjes meteen op en geniet! 

Photo by Louis Hansel on Unsplash