Artisjok is een groente die behoort tot de familie Asteraceae, of de composietenfamilie. Het is een knolgewas met een stengel die tot 1,5 tot 2,5 meter lang kan worden. De bloemknoppen van de plant zijn eetbaar. Artisjok wordt beschouwd als een delicatesse in de internationale keuken.

De voordelen van artisjok

De voordelen van artisjok zijn talloos. Het is een bron van voedingsvezels, vitamines en mineralen. Het bevat ook antioxidanten die helpen om schade aan het lichaam door vrije radicalen te voorkomen. Artisjok kan ook helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en de bloeddruk.

Voedingsvezels in artisjok

Artisjok bevat voedingsvezels, waaronder inuline. Voedingsvezels zijn belangrijk voor een gezond dieet omdat ze helpen bij het verminderen van het cholesterolgehalte, de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel. Ze kunnen ook helpen bij het voorkomen van constipatie en darmkanker.

Vitamines in artisjok

Artisjok bevat vitamines A, C, E en K. Vitamine A is belangrijk voor het gezichtsvermogen, het immuunsysteem en de groei en ontwikkeling van het lichaam. Vitamine C is nodig voor de aanmaak van collageen, een belangrijk eiwit voor de huid, het bindweefsel en de bloedvaten. Vitamine E is een antioxidant die helpt bij het beschermen van het lichaam tegen schade door vrije radicalen. Vitamine K dient voor het hebben van een goede bloedstolling.

Mineralen in artisjok

Artisjok bevat ijzer, kalium, koper en magnesium. IJzer is nodig voor de aanmaak van hemoglobine, een eiwit in het bloed dat zuurstof transporteert. Kalium is een elektrolyt die helpt bij het reguleren van de bloeddruk en het hartritme. Koper is een traceer element dat nodig is voor de aanmaak van hemoglobine en het immuunsysteem. Magnesium is nodig voor de spieren, het zenuwstelsel en het hart.

Flavonoïden en fytochemicaliën

Artisjok bevat ook flavonoïden, fytochemicaliën die helpen om het lichaam te beschermen tegen schade door vrije radicalen.

Soorten artisjokken

Artisjokken zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, waaronder groene, witte en violette. 

Artisjokken telen

Artisjokken kunnen geteeld worden door zaad te planten in de lente of zaailingen in de winter te kopen.

Artisjokken in gerechten

Artisjokken kunnen gekookt, gestoomd of gebakken worden. Ze kunnen ook rauw gegeten worden. Artisjokken kunnen geserveerd worden als een ingrediënt in salades, soepen of pasta’s. Ze kunnen ook gegeten worden als een snack of als een bijgerecht.

Foto van Martin Adams on Unsplash