De aardappel is een cultuurgewas en knolgewas uit de nachtschadefamilie. Aardappelen zijn de vierde voedselgewassen ter wereld en worden jaarlijks, naar schatting, door ongeveer 1,4 miljard mensen gegeten. 

Gezondheidsvoordelen van aardappelen

Aardappelen zijn een bron van koolhydraten, eiwitten, vezels, vitamine C, kalium en fosfor. Aardappelen bevatten ook kleine hoeveelheden vitamine B6, foliumzuur, ijzer, magnesium, koper, mangaan en natrium.

Soorten aardappelen

Er bestaan duizenden verschillende soorten aardappelen, maar de meeste worden onderverdeeld in vier hoofdcategorieën: vastkokende, bloemige, loskokende en vrij vastkokende. 

Het verschil in aardappelen

Er bestaan bijvoorbeeld aardappelen die stevig zijn, met een witte of crèmekleurige kleur, maar ook iets zachtere aardappelen met een goudbruine of roodbruine kleur. Nieuwe aardappelen zijn gekend omdat ze kleiner zijn, met een zachte, korte schil. Dan zijn er ook aardappelen die zacht zijn, veel suiker bevatten en hierdoor ideaal zijn voor het maken van aardappelpuree.

Aardappelen bewaren

Aardappelen moeten in een koele, donkere en vochtige plek bewaard worden. De optimale temperatuur voor het bewaren van aardappelen is 4 tot 10°C. Aardappelen moeten ook in een vochtige omgeving bewaard worden, omdat ze uitdrogen en bitter worden als ze te droog zijn.

Aardappelen planten

Aardappelen kunnen geplant worden in de lente of de herfst. Aardappelen moeten in een zonnige plek geplant worden, met een goed doorlaatbare grond. Ze kunnen ook in potten of in zakken geplant worden, maar je moet de grond elke week water geven om uitdroging te voorkomen.

Aardappelen in gerechten

Aardappelen worden meestal gegeten als een gekookte aardappel of aardappelpuree, maar ze kunnen ook worden gebakken, geroosterd of gestoomd worden. Aardappelpuree en gekookte aardappelen zijn populair bij maaltijden in veel culturen.

Aardappelen zijn gepast in een dieet

Aardappelen kunnen helpen bij het afvallen, omdat ze je een vol gevoel geven en je eetlust verminderen. Aardappelen zijn ook goed voor je hart, omdat ze de bloeddruk verlagen en het cholesterolgehalte verlagen. Aardappelen zijn ook een goede bron van voedingsvezels, wat bekend staat om de voordelen voor de darmgezondheid.

Aardappelen klaarmaken 

Aardappelen kunnen op verschillende manieren gekookt worden, maar de meeste mensen koken ze in water of aardappelsoep. Aardappelsoep is een populaire keuze in veel landen, omdat het makkelijk te maken is en er verschillende recepten mee gemaakt kunnen worden

Het verschil tussen gebakken en gekookte aardappelen

Gebakken aardappelen zijn een populaire keuze in veel landen, omdat ze makkelijk te maken zijn en een lekkere snack zijn. Gekookte aardappelen zijn een gezonde keuze, omdat ze weinig vet bevatten en je lichaam deze makkelijk kan verteren. 

Foto van Lars Blankers on Unsplash