Er zijn duizenden roti recepten te vinden, maar met dit basis recept leer je snel hoe je een lekkere roti op tafel kan zetten. Als je eenmaal geoefend hebt met het maken van roti, dan kan je met nieuwe kruiden en groentes gaan werken. Uiteindelijk kan je dan je hele eigen recept Surinaamse-roti-met-sperziebonen-en-kipverzinnen!

Ingrediënten

Zes teentjes knoflook

Zeven ons aardappelen

Eén rode peper

Een pond kipfilet

Een pond sperziebonen

Een halve eetlepel komijn

Anderhalve eetlepel kerriepoeder

Eén eetlepel tomatenpuree

170 ml water

Twee rode uien

Vijf en halve eetlepels zonnebloemolie

250 gram zelfrijzend bakmeel

Eén tablet kippenbouillon

Zout

Bereidingswijze surinaamse roti

Schil alle aardappelen en snijd deze in grote stukken. Zet ondertussen een pan met water op het vuur. Als het water kookt gooi je hier drie ons aardappelen in. Bewaar de rest van de aardappelen in water voor later.

Schil de teentjes knoflook en gebruik een knoflookpers om ze te persen. Was de rode peper en verwijder de zaadlijsten. Snijd vervolgens de rode peper helemaal fijn. Gebruik een staafmixer om een twee teentjes knoflook, een halve rode peper en de halve eetlepel komijn goed te mixen. Bewaar het mengsel voor even.

Schil de twee rode uien en snijd deze in kleine blokjes. Vervolgens snijd je ook de kipfilet in kleine reepjes (bewaar deze even in de koelkast tot later). Was de sperziebonen en snijd de puntjes eraf. Leg nu de aardappelen (inmiddels gaargekookt) in een kom en pureer ze samen met knoflookpuree tot één geheel met de staafmixer. Proef de aardappelpuree even en zo nodig kan je wat zout toevoegen.

Pak nu een tweede kom en meng het zelfrijzend bakmeel, het water, anderhalve eetlepel zonnebloem olie en een klein beetje zout tot een kneedbaar deeg. Laat vervolgens het deeg 12 minuten rijzen.

Zet nu een grote wok op het vuur en giet twee eetlepels zonnebloemolie hierin. Mix vervolgens een kwart van de teentjes knoflook, één rode ui, een halve tablet kippenbouillon en de helft van de kerriepoeder tot één geheel. Als het allemaal goed is gemixt voeg je de aardappelen die je in water hebt bewaard toe, samen met de sperziebonen. Voeg nu een klein beetje water toe en laat het een halfuur lang zachtjes gaar koken (wel regelmatig even roeren).

Zet nu een koekenpan op het vuur en voeg de rest van de zonnebloemolie toe. Bak vervolgens de laatste teentjes knoflook, één rode ui, één eetlepel tomatenpuree en alles wat over is van de peper, kerriepoeder en tablet kippenbouillon één minuut lang. Voeg nu de kip toe en roerbak deze twee minuten. Laat dit vervolgens een kwartiertje zachtjes sudderen.

Verdeel het deeg in acht ballen en maak een gat in elke bal. Verdeel over de ballen de aardappelpuree en vouw de ballen dicht. Maak vervolgens met een beetje bloem en een deegroller acht mooie rotivellen van de ballen.

Bak de rotivellen één voor één op in een koekenpan totdat ze gaan bollen en draai ze dan om. Neem vier diepe borden en verdeel de kip en sperziebonen over de vier borden. Serveer de roti’s in een mooi mandje en het gerecht is klaar om gegeten te worden!

Waar komt Roti vandaan?

De meeste mensen kennen het gerecht roti wel uit de Surinaamse toko’s. Wat veel mensen echter niet weten is dat roti oorspronkelijk uit Azië komt. Het woord roti betekent brood in het Hindi en kan je in vele delen van Azië vinden. Toen Hindoestanen van India naar Suriname Recept-rotivertrokken hebben zij ook roti meegenomen. In de loop der jaren is daar het Surinaamse gerecht roti uit ontstaan.

Surinaamse roti is een ongezoete broodpannenkoek die met vele bijgerechten wordt geserveerd. Meestal eet je een aantal ‘pannenkoeken’ met gele spliterwten of aardappelen. Daarbij worden dan een aantal bijgerechten in een soort van curry geserveerd. Bekende bijgerechten zijn: kousenband, gekookte eieren, ui en vele soorten vlees.

De manier om roti te eten is met je handen. Je scheurt een stukje ‘pannenkoek’ af en pakt hiermee een stukje bijgerecht. Vervolgens vouw je het op tot een pakketje en doop je het in de curry. Je krijgt er vieze vingers van, maar het is wel erg lekker om zo roti te eten!

Voedingswaarde per 100 gram roti

311 kcal

8,7 gram vet

50,0 gram koolhydraten

7,3 gram eiwit

Zoals je kan zien is roti een zware maaltijd. Hierdoor bevat het veel koolhydraten, vetten en calorieën. Het is daardoor niet een maaltijd die erg goed in een dieet past. Echter, zolang je een gezonde en gevarieerde levensstijl hebt, kan je zo en af toe gewoon van roti genieten!