Een geheel andere keuken en manier van pizza maken is de Turkse pizza. Een lekkere variant welke veelal tussendoor wordt gegeten. Ik kan mijn studenten tijd nog goed herinneren even pauze, en daarna hup! Naar de Turkse bakker om een lekker Turkse pizza ingerold in een stuk huishoudfolie te eten. Lekker veel sambal saus erop met knoflook, zodat de smaak nog uren in je mond zit. Sla en kaas erop en volop genieten: dat is wat een Turkse pizza durum is!

Ingrediënten Turkse pizza

Vlees vulling:

250 gram gehakt (rund, lam)

1 middelgrote ui, in kleine blokjes gesneden

3 eetlepels peterselie (fijn)

1 tomaat

1 zoete paprika

1/8 theelepel gemalen Spaanse peper

Deeg Turkse pizza:

2 eetlepels gedroogde gist

1 theelepel suiker

2/3 kop warm water of melk

2 3/4 kopjes witte bloem

1 eetlepel zout

2 1/2 eetlepels olijfolie

knoflook olie

Pizzadeeg Turkse pizza bereiden

Doe het water of de melk in een grote kom. Strooi de twee theelepels gedroogde gist erbij. Voeg de suiker toe en roer het geheel door. Wacht ongeveer 5 minuten tot het mengsel schuimt. Neem een nieuwe kom en voeg hieraan bloem en zout toe. Roer dit met de olie bij het gist mengsel. Het geheel moet goed gemixt worden. Verspreid wat witte bloem op een schoon aanrecht. Haal het deeg uit de kom en kneed het op het aanrecht totdat het deeg glad en elastisch is. Plaats het deeg terug in de kom en dek het daarna af met huishoudfolie. Laat het geheel 30 minuten rusten.

Turkse pizza bakken

Verwarm de over voor op 230 graden Celsius. Snijd het deeg in 4 gelijke stukken. Maak van elk stuk deeg een bolletje en dek deze af totdat je het gaat gebruiken. Strooi opnieuw wat bloem over het aanrecht en rol elk stuk deeg zo dun mogelijk uit. Geef de pizzabodem een opstaande rand bestrijk deze met wat knoflookolie. Verspreid de vlees vulling over de Turkse pizza, niet te dik bestrooien. Bak de Turkse pizza’s ieder 15 minuten op een bakplaat of een oven rek.