Een slowcooker is een elektrische keukenmachine waar je maaltijden maar ook gebak in kan klaarmaken. Het is een apparaat met een rvs binnenpan waarin je alle ingrediënten plaatst. Het eten laat je langzaam in de slowcooker garen. Je hoeft terwijl het gaart niets te doen. Door zijn verwarmingselement gaart het eten langzaam op. Omdat ze een lagere temperatuur hebben dan een oven of magnetron is het bijna onmogelijk om iets te laten verbranden. Je moet wel goed opletten dat er voldoende vocht in de pan zit.

De cooker is ook ontstaan met het doel om niets te hoeven doen. Met het doel om tijd te besparen. Toen in de jaren 40 steeds meer vrouwen in de VS buiten de deur gingen werken zocht men een oplossing voor de maaltijden. Zo is de slowcooker of crockpot ontstaan. ’s Morgen voordat men naar het werk ging vulde men de pan met ingrediënten en terwijl zij aan het werk waren gaarde het eten. Bij thuiskomst kon iedereen gelijk aan tafel. Er hoefde niet meer gekookt te worden.

Voor hoeveel personen is een slowcooker?

De kleinste cooker heeft een inhoud van 1,5 liter. Dit is een cooker die geschrikt is voor 2 personen. De grootste slowcooker heeft een inhoud van 10 liter, deze is voor 8 personen geschikt. Als jouw eetgezelschap regelmatig van grote verschilt is het handig om 2 cookers aan te schaffen. Zo kan je je aanpassen aan het gezelschap. Je kan er ook voor kiezen om dan 2 verschillende gerechten te maken. Zeker als je kookt uit de Aziatische keuken is dat echt een aanrader.

Wat is het grootste verschil in slowcookers?

Naast de bovengenoemde inhoud is er nog een groot verschil bij de slowcookers. De meeste goedkope versies hebben namelijk geen timer. Deze hebben alleen een low en high knop. De iets duurder apparaten bieden je ook meer mogelijkheden. Deze hebben een timer waarmee je de cooker kan programmeren. Hierdoor hoef je niet steeds zelf de tijd in de gaten te houden en je kan het apparaat zo instellen dat hij aangaat terwijl jij buiten de deur bent.

Welke recepten kan je klaarmaken in de slowcooker?

Als je eenmaal begint met koken in de slowcooker ga je steeds meer recepten ontdekken. De cooker is namelijk erg handig bij het maken van stoofschotels, soepen, curry’s, redang en nog veel meer. Zo maken wij graag de spaghetti bolognese van Miljuska klaar in de slowcooker. Dit recept moet minimaal 12 uur aanstaan. Hoe langer hij gaart hoe lekkerder hij wordt. Toen wij vorig jaar een groot familiefeest gaven met het thema Italië hebben we deze saus ook gemaakt. De pan was aan het eind van de avond helemaal leeg. Nog steeds wordt er over deze saus gesproken.

Ook roti maken we in de slowcooker. De kip kan heerlijk garen en neemt alle smaken goed op.

Is een slowcooker gezond?

Een slowcooker is meestal gezonder dan koken in pannen. Voor het bereiden van je eten gebruik je namelijk vaak geen olie of boter. Bij de meeste gerechten stop je alles zo in de cooker en gaart het vanzelf. Vlees hoeft vaak niet aangebakken te worden. Door het vocht van het gerecht of soms toegevoegde vocht gaart het vlees en de andere ingrediënten.

Wat verbruikt een slowcooker?

Je zou denken dat een apparaat dat vaak 6 tot 8 uur aanstaat veel stroom verbruikt. Maar een slowcooker gebruikt minder stroom dan je oven of inductiekookplaat. Eén uur oven staat gelijk aan 6 uur slowcooker. Gemiddeld zal een gerecht klaarmaken in de cooker je tussen de € 0,25 en € 0,40 cent.

Is een slowcooker handig?

Ja, een slowcooker is zeker handig. Het gebruik van een cooker heeft een aantal voordelen. Zo gebruik je ten eerste maar 1 pan. Al je ingrediënten gaan in 1 pan. Deze staat niet op je kookplaat dus ook deze blijft schoon. De pan spettert niet. Vaak bij het koken op een kookplaat heb je toch wel last van vlekken op je fornuis.
Naast dat het schoonwerken is scheelt het je ook tijd. Als de pan aanstaat hoef je er namelijk niet bij te blijven. Je kan gewoon naar het werk gaan (kijk wel goed naar de instructies van je pan of dit ook bij die van jou mogelijk is), tv gaan kijken of boodschappen gaan doen. De pan doet namelijk zijn werk.

Wat kost een slowcooker?

Er zijn verschillende prijsklassen. Dit hangt af van de functies die jij op je cooker wilt. Wil je er een met timer dan is deze duurder dan de simpele waarin alleen standen verwerkt zijn. De goedkoopste kost € 30,- terwijl de duurdere wel boven de € 200,- uit kunnen komen.

Is de slowcooker echt een apparaat voor de winter?

Je zou zeggen van wel. De cooker is namelijk ideaal voor het maken van stoofpotten en soep. Maar ook in de zomer biedt de cooker veel kookgenot. Want de cooker geeft weinig warmte af. Er komt niet zoveel warmte af als een paar pannen op het vuur. Door in de zomer gebruik te maken van de cooker blijft je huis dus cooler. Daarnaast hoef jij er niet bij te staan. Terwijl je eten gaart kan jij dus lekker van het zonnetje genieten.