Ben je dol op aardbeien? Dat snappen we heel goed! Dit artikel komt voor jou als geroepen. Wij hebben namelijk vier heerlijke aardbeienrecepten voor jou gevonden die perfect zijn voor elk moment van het jaar. Of het nu zomer is en je snakt naar iets koels of wilt genieten van zoete aardbeien in de winter: er is voor elk wat wils.

Recept 1: Aardbei Panna Cotta

Welke ingrediënten heb je nodig?

  • Aardbeien, gepeld en in vieren gesneden
  • Suiker
  • Maïzena
  • Koud water
  • Niet-gearomatiseerde gelatine
  • Volle melk
  • Vanille-extract

Hoe maak je dit recept?

Stap 1: Doe de aardbeien en de suiker in een middelgrote pan op een matig vuur. Kook tot de aardbeien hun sap afgeven en het mengsel dikker begint te worden in ongeveer 15 minuten.

Stap 2: Mix de aardbeien met een fijne zeef om de pitjes te verwijderen en doe de aardbeienpuree terug in de sauspan op middelhoog vuur.

Stap 3: Meng de maïzena in koud water tot het volledig is opgelost en klop het mengsel door de aardbeien. Kook het mengsel nog een minuut of twee tot het iets dikker wordt. Haal van het vuur en laat lichtjes afkoelen.

Stap 4: Strooi gelatine over het aardbeienmengsel en laat een minuutje staan om zacht te worden.

Stap 5: Klop de melk en het vanille-extract in een kleine steelpan op matig vuur tot het net kookt. Laat de warme melk door de aardbeien stremmen door het langzaam in het midden van de kom te gieten terwijl je constant klopt (dit voorkomt dat de gelatine hard wordt).

Stap 6: Giet het mengsel in zes kleine schaaltjes of kopjes, en zet minstens vier uur in de koelkast, bij voorkeur een nacht.

Stap 7: Om te serveren: haal een scherp mes langs de rand van elke panna cotta en scherp het op bordjes. Dien het onmiddellijk op. 

Recept 2: Aardbeiencake Cupcakes

Welke ingrediënten heb je nodig?

  • Aardbeien, gepeld en in vieren gesneden
  • Suiker
  • Bloem
  • Bakpoeder
  • Zout
  • Ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • Eieren, licht geklopt

Hoe maak je dit recept?

Stap 1: Verwarm de oven voor op 350°F. Bekleed een muffinvorm van 12 cupjes met papieren bakjes.

Stap 2: Doe de aardbeien en de suiker in een middelgrote pan op een matig vuur. Kook tot de aardbeien hun sap afgeven en het mengsel dik begint te worden, ongeveer 15 minuten.

Stap 3: Haal de pan van het vuur en laat iets afkoelen voordat je ze pureert met een staafmixer of keukenmachine (een beetje grof mag best). Doe de aardbeienpuree in een grote kom.

Stap 4: Zeef bloem, bakpoeder en zout in een middelgrote kom. Klop de aardbeien door het droge mengsel tot het net gemengd is (niet te veel mengen).

Stap 5: Voeg de eieren een voor een toe aan het aardbeienmengsel, kloppend na elke toevoeging. Gebruik een ijsschep of eetlepel om het beslag over de muffinvormpjes te verdelen. Bak de cupcakes 15 tot 20 minuten, tot een tandenstoker in het midden van een cupcake een schone buitenkant heeft.

Stap 6: Zet de cupcakes op een rooster en laat volledig afkoelen voordat je ze glazuurt met jouw favoriete aardbeienfrosting.

Tip: Probeer ook eens onze gezonde wortel muffins: recept gezonde wortel muffins

Recept 3: Aardbeien limonade 

Welke ingrediënten heb je nodig?

  • Aardbeien, gepeld en in vieren gesneden
  • Suiker
  • Water
  • Citroensap

Hoe maak je dit recept?

Stap 1: Doe de aardbeien, de suiker en het water in een middelgrote pan op een matig vuur. Kook tot de aardbeien hun sap afgeven en het mengsel dikker begint te worden, ongeveer 15 minuten. Haal van het vuur en laat iets afkoelen voordat je het pureert met een blender of keukenmachine.

Stap 2: Zeef het mengsel door een fijne zeef om de pitjes te verwijderen en gooi de vaste deeltjes weg. Giet de aardbeienlimonade in een pitcher en roer er citroensap naar smaak door. Serveer met ijs en geniet!

Recept 4: Chocolade-bedekte aardbeien

Welke ingrediënten heb je nodig?

  • Aardbeien, gepeld en gehalveerd of in vieren gesneden indien groot
  • Bakchocolade (halfzoet), grof gehakt

Hoe maak je dit recept?

Stap 1: Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doop de aardbeien in chocolade en draai ze om met twee vorken die je tegen elkaar houdt, zodat ze aan alle kanten bedekt zijn. Tik met de tanden van de vork tegen de rand van de kom om overtollige chocolade te verwijderen en leg de aardbeien op de voorbereide bakplaat.

Stap 2: Zet de aardbeien minstens twee uur in de koelkast, tot de chocolade is uitgehard. Eet smakelijk!

Photo by Deva Williamson on Unsplash