De asperge is een plant met een unieke, krachtige smaak en verschillende gezondheidsvoordelen. Het groeit uit de aarde in de vorm van een dunne, stengelachtige groente met kleine bloemetjes aan de top. Deze bloemetjes zijn eetbaar. Ze worden soms aspergebloemen genoemd.

De voordelen van asperges

Asperges bevatten zeer weinig calorieën en zijn dus geschikt voor diegenen die willen afvallen. 100 gram asperge bevat slechts 20 calorieën.

Goed voor de spijsvertering

De asperge bevat ook een goede bron van vezels, waardoor het de spijsvertering bevordert en het de stoelgang vergemakkelijkt.

Antioxidanten in asperges

Asperges zijn rijk aan antioxidanten, waaronder glutathion en vitamine C. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen schade door vrije radicalen en helpen het lichaam om zichzelf te herstellen.

Vitamines in asperges

De asperge bevat verschillende voedingsstoffen die diverse gezondheidsvoordelen bieden. Zo is deze groente een goede bron van vitamine A, vitamine C, vitamine E, vitamine K en foliumzuur.

Vitamine A is nodig voor een goede ooggezondheid, vitamine C helpt het lichaam om zichzelf te herstellen en vitamine E beschermt het lichaam tegen schade door vrije radicalen. Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling en foliumzuur is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen.

Mineralen in asperges

Asperges zijn een goede bron van kalium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer en zink.

Kalium is nodig voor een goede werking van het hart, de nieren en de spieren. Calcium is nodig voor de aanmaak van botten en tanden en het helpt bij de bloedstolling. Magnesium is nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel en het helpt bij het ontspannen van de spieren. Fosfor is nodig voor de aanmaak van DNA en RNA en helpt bij de werking van de nieren. IJzer is nodig voor de aanmaak van hemoglobine, dat zuurstof in het bloed transporteert. Zink is nodig voor een goede weerstand en helpt bij de wondheling.

Welke soorten asperges bestaan er?

Er bestaan verschillende soorten asperges, zoals witte asperges, groene asperges en paarse asperges. Witte asperges worden het meest geteeld en zijn dan ook de meest voorkomende soort. Groene asperges worden minder geteeld en zijn daarom soms moeilijk te vinden, maar in bepaalde perioden van het jaar worden ze ook op vele plaatsen verkocht. Paarse asperges worden het minst geteeld en zijn dan ook zeldzamer.

Hoe moet je asperge telen?

Asperges moeten in een koele, vochtige omgeving worden geteeld. De planten kunnen in de zomer en in de winter groeien, maar de meeste asperges worden in de lente geoogst.

Koken met asperges

Asperges kunnen op verschillende manieren worden bereid, zoals gestoomd of gekookt. Vaak worden asperges gecombineerd met gekookte eieren, zalm, garnalen en hollandaisesaus. 

Foto door Ruslan Khmelevsky via Pexels