Tomaten zijn zeer voedzame vruchten. Ze zijn een goede bron van vitamine A, vitamine C, kalium en fosfor. Tomaten zijn ook een goede bron van lycopeen, een antioxidant die verschillende gezondheidseffecten heeft.

Lycopeen

Lycopeen is een rode kleurstof die voorkomt in tomaten. Het geeft tomaten hun kleur en het is ook een krachtige antioxidant. Antioxidanten helpen het lichaam om schadelijke stoffen te neutraliseren.

Lycopeen heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Het kan het risico op sommige vormen van kanker verlagen, het cholesterolgehalte verlagen en de gezondheid van het hart beschermen.

Vitamine C

Tomaten bevatten ook vitamine C. Vitamine C is een krachtige antioxidant die de gezondheid van het hart beschermt en het risico op sommige vormen van kanker verlaagt. Vitamine C is ook belangrijk voor het immuunsysteem en het helpt het lichaam om schadelijke stoffen te neutraliseren.

Kalium

Kalium is een mineraal dat voorkomt in tomaten. Kalium is belangrijk voor de gezondheid van het hart en het helpt het lichaam om vocht te reguleren.

Fosfor

Fosfor is een mineraal dat voorkomt in tomaten. Fosfor is nodig voor de groei en de ontwikkeling van het lichaam en het helpt bij het beschermen van het hart.

Soorten tomaten

Er bestaan verschillende soorten tomaten. Deze verschillen in kleur, smaak en grootte. Enkele voorbeelden van soorten tomaten, zijn: Roma tomaten, vleestomaten, pruimtomaten, kerstomaten, trostomaten, coeur de boeuf, ananastomaat, tijgertomaat, cocktailtomaat, langwerpige tomaat, Italiaanse tomaat, gele tomaat, Franse tomaat, snoeptomaat en pareltomaten. In de volksmond wordt meestal gesproken over de rode tomaat, de cherrytomaat of kerstomaat, trostomaten en kleine tomaatjes. 

De rode tomaat

Deze tomaat is groot en rond. Het heeft een groene steel en een rode schil. Deze tomaat is lekker in salades en pastagerechten.

De cherrytomaat of kerstomaat 

Deze tomaat is klein en rond. Het heeft een groene steel en een rode schil. Deze tomaat is lekker in salades, pasta- of rijstgerechten.

Trostomaten

Deze tomaten zijn groot en rond. Ze hebben een groene steel en een rode schil. Deze tomaat is lekker in soepen of sauzen. Trostomaten zijn vooral bekend voor hun volle, lekkere smaak. 

Kleine tomaatjes

Deze tomaatjes zijn klein en rond. Ze hebben geen steel en zijn rood van kleur, maar ze kunnen ook geel van kleur zijn. Deze tomaatjes zijn niet alleen lekker in salades en pasta- of rijstgerechten, maar ook bij het aperitief.

Tomaten kweken

Er zijn verschillende manieren om tomaten te kweken. De meest populaire manier is door ze te kweken in een kas of serre, of in de tuin. Tomaten kunnen ook worden gekweekt in potten of bakken.

Voldoende zonlicht

Als je tomaten wilt kweken, moet je ervoor zorgen dat ze genoeg zonlicht krijgen. Tomaten hebben minimaal acht uur per dag zonlicht nodig.

Hydrocultuur

Tomaten kunnen ook gekweekt worden in hydrocultuur. Hydrocultuur is een manier van kweken waarbij de wortels van de plant in water groeien. Als je hydrocultuur wilt uitproberen, moet je ervoor zorgen dat je een goede kwaliteit water gebruikt. Je gebruikt het beste water dat is gezuiverd of gefilterd.

Kooktips voor tomaten

Als je van tomaten houdt, zal je dol zijn op deze kooktips! 

Barsten voorkomen tijdens het kookproces

Als je verse tomaten gaat koken, snijd dan eerst een kruis in de bodem van elke tomaat. Dit zorgt ervoor dat de tomaten niet barsten tijdens het kookproces.

Een dikkere saus maken

Als je tomaten in een saus wilt verwerken, maar je wilt niet dat de saus te dun wordt, voeg dan wat fijngesneden tomaat toe aan de saus. Dit zal je helpen om de saus dikker te maken.

Kleine stukjes

Als je tomaten in een salade wilt verwerken, snijd ze dan in kleine stukjes. Dit maakt het makkelijker om ze te eten en ze zullen niet zo snel uit elkaar vallen.

Foto door PhotoMIX Company via Pexels