Handmatig brood bakken kost veel tijd en moeite door een broodmachine te kopen kun je deze rompslomp wegnemen en tegelijkertijd geld besparen. Doordat je de kunst van het bakken niet meer hoeft te beheersen, maken broodbakmachines gezond en voedzaam voedsel toegankelijk voor iedereen, ongeacht of je al ervaring hebt met het bakken van brood. Je doet gewoon je ingrediënten in de machine en laat de machine vervolgens het werk doen. 

Er zijn wel een aantal kenmerken waar je op moet letten bij het kopen van een broodmachine. Je moet er allereerst voor zorgen dat je een machine krijgt die de soorten brood maakt die je graag maakt, en ook een broodmachine die je de flexibiliteit geeft om je recepten aan te passen. 

Als je een broodmachine voor je keuken koopt, is het belangrijk om er een te kiezen met een gebruiksaanwijzing die je door het proces leidt. Je moet ook de programmakeuze van de broodmachine bekijken om te bepalen welke instellingen hij heeft. 

De meeste broodbakmachines worden geleverd met één of twee vooraf ingestelde programma’s. Sommige broodbakmachines hebben speciale instellingen voor het maken van pizzadeeg, knapperig brood, en zelfs glutenvrij of tarwebrood. Sommige broodbakmachines hebben ook instellingen voor stokbrood en zaden.

De prijs is een andere belangrijke factor. Een goede broodmachine kan variëren van een bedrag onder de honderd euro tot meerdere honderden euro’s per model – En hoe hoger de prijs, hoe meer functies je kunt krijgen. Bedenk echter dat hogere prijzen niet noodzakelijkerwijs een betere kwaliteit betekenen. Veel van de toeters en bellen op de duurdere modellen zijn slechts voor de show en niet perse noodzakelijk voor het maken van brood.

Een broodmachine moet daarnaast gemakkelijk schoon te maken zijn. Je kunt een vochtige doek gebruiken om de binnenkant van de machine af te vegen en eventuele resten te verwijderen. Als het residu bijzonder hardnekkig is, moet je misschien de buitenkant van de machine schrobben met een borstel met zachte haren. Zorg er echter voor dat je de machine niet te krachtig schrobt, anders kun je de anti-aanbaklaag beschadigen. Bij het schoonmaken van de broodmachine moet je het apparaat ook uit het stopcontact houden.

De broodmachine die je kiest moet ingebouwde functies hebben om het bakken zo gemakkelijk mogelijk te maken. Het moet ook functies hebben om gelijkmatig bakken en bruinen te garanderen. Hij moet ook veelzijdig genoeg zijn om verschillende soorten brood te maken – verschillende maten en korsttinten, bijvoorbeeld. Je kunt ook broodbakmachines vinden met speciale instellingen voor het bereiden van glutenvrij brood en noten/fruitbroden.

Sommige broodbakmachines kunnen een zwaarder deeg aan dan andere. Dit betekent dat je moet zoeken naar een machine met meer kracht. Met broodbakmachines uit het hogere segment kun je de machine ook op maat programmeren om het soort brood te maken dat je nodig hebt. Met sommige machines kun je zelfs hele granen gebruiken. Zorg er alleen voor dat je de instellingen goed controleert en luistert of er problemen zijn tijdens het bakken van brood met volle granen.

Verschillende modellen zijn verkrijgbaar met meerdere kneedpunten. Sommige bevatten extra peddels die pasta of deeg maken. Dubbele kneedbladen zijn het beste. Ze kneden ingrediënten gelijkmatiger, en laten geen gaten achter in de bodem van het brood. Bovendien kun je bij sommige broodbakmachines de peddels voor het bakken verwijderen. Een dubbele kneedpaddel is echter effectiever voor het maken van grote hoeveelheden brood.

Kortom: er valt veel te kiezen als het aankomt op broodbakmachines. Om jouw keuze net even iets eenvoudiger te maken hebben wij een aantal van de beste broodbakmachines op een rij gezet:

Kenwood BM450

Wie op zoek is naar een veelzijdige broodmachine waar je alle kanten mee op kunt, is bij de Kenwood BM450 aan het juiste adres. Het merk produceert al enige tijd broodbakmachines van de hoogste kwaliteit en dit model is hier zeker geen uitzondering op. 

De machine heeft de beschikking over een automatische toevoer – Hierdoor voegt de machine automatisch extra ingrediënten toe aan het broodmengsel. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan olijven, noten of rozijnen. Je voegt de ingrediënten vooraf toe in het daarvoor bestemde bakje. Eenmaal gestart voegt de BM450 ze automatisch toe aan het brood, precies op het juiste moment.

Maar dat is niet het enige voordeel van deze machine. Zo beschikt de machine over maar liefst 14 verschillende programma’s om allerlei soorten brood mee te bakken. Met deze programma’s bak je de bekende soorten brood, maar ook pizzadeeg, cake en glutenvrije recepten behoren tot de opties om uit te kiezen. Je kunt de machine vervolgens urenlang zijn werk laten doen, maar er is ook een snelprogramma waarmee je binnen slechts een uur al vers brood kunt bakken.

Naast al deze opties en programma’s kan je vervolgens ook uitgebreid aangeven hoe jij je brood het liefste uit te machine ziet komen. Kies bijvoorbeeld de gewenste grootte en de kleur van de korst. Zo bak je het brood precies naar wens en is het altijd vers.

Geheel zonder minpunten is de BM450 niet, al is het even zoeken om deze te kunnen vinden. Het enige (relatief kleine) nadeel is namelijk dat de behuizing van de machine vrij warm kan worden gedurende het bakproces. Gelukkig staan hier zoals gezegd een groot aantal voordelen tegenover, waardoor dit model zijn prijskaartje nog altijd dubbel en dwars waard zal zijn.

Inventum BM55

Een betaalbare broodbakmachine, met een groot aantal bakprogramma’s en inclusief een handige warmhoudfunctie: dat is precies wat de BM55 van het bekende merk Inventum te bieden heeft. De machine helpt je op weg met het bakken van de meest heerlijke broden door het brood voor je te kneden vervolgens te bakken. Maar naast de ‘gewone’ broden is de machine ook perfect voor het maken van cake en kan je diverse ingrediënten toevoegen aan het brood.

Hoewel bij andere modellen de ingrediënten automatisch aan het brood kunnen worden toegevoegd, is dit bij de BM55 helaas niet het geval. Gelukkig is er wel de optie om dit zelf handmatig te doen tijdens het bakproces, waardoor je wel nog altijd de optie hebt om broden te bakken gevuld met noten en rozijnen.

De machine en de bakblikken zijn daarnaast vrij eenvoudig schoon te maken, maar is niet te plaatsen in een vaatwasmachine. Wel is het mogelijk om via het kijkvenster het bakproces in de gaten te houden.

Moulinex OW6101

Wie op zoek is naar een grote broodbakmachine met een aanzienlijke capaciteit is bij de OW6101 van Moulinex aan het juiste adres. Deze machine beschikt over maar liefst 16 bakprogramma’s. Aan de hand van deze programma’s bak je zonder problemen verschillende soorten en brood en cake. 

Toch zijn dat nog niet de eigenschappen wat deze broodbakmachine precies zo speciaal maakt. De capaciteit is wat de OW6101 namelijk onderscheidt van de concurrentie. Met een vulgewicht tot 1500 gram bak je zeer grote broden – Ideaal voor het bakken van broden voor grote gezinnen. Daarnaast heb je de optie om uit 3 verschillende korsten te kiezen bij het bakken van jouw brood.

Helaas heeft ook dit model geen automatische toevoer van extra ingrediënten, maar je kunt ze tijdens het bakproces wel handmatig toevoegen. Ook is de machine door zijn omvang – en het feit dat hij geen handvatten heeft – vrij onhandig als het aankomt op verplaatsingen. Maar dit zijn slechts kleine minpunten voor wie op zoek is naar een veelzijdige broodbakmachine met een zeer grote capaciteit!

Foto van Anshu A op Unsplash