Bloemkool is een kruisbloem van de koolgewassen die vooral in West-Europa en Noord-Amerika wordt geteeld. De groente bestaat uit een aantal dicht opeengepakte bloemknopjes die groeien rond een gemeenschappelijk punt. De bloemkool wordt vaak gebruikt in stoofpotten en ovenschotels, maar kan ook rauw gegeten worden. Meestal wordt bloemkool gekookt gegeten.
De vele gezondheidsvoordelen van bloemkool
Bloemkool bevat onder andere een bron van vezels, vitamine C, vitamine B1, vitamine B2, vitamine K, B6, foliumzuur, kalium en magnesium. Ook bevat bloemkool eiwitten. Daarnaast bevat de groente antioxidanten en fytonutriënten, die op gebied van gezondheid zeer bevorderend werken. Bloemkool kan bijdragen aan een gezond cholesterolgehalte, een gezonde bloeddruk, een goede weerstand en een gezond gewicht.
Soorten bloemkool of bloemkoolrassen
Er zijn verschillende soorten bloemkool, de gewone witte bloemkool is bij ons het meest bekend. In de andere bloemkoolrassen onderscheid men paarse, groene en oranje bloemkolen. Bloemkool wordt vooral in de herfst en winter geteeld, maar is het hele jaar door verkrijgbaar.
Zelf bloemkool telen
Bloemkool kan makkelijk zelf geteeld worden. De zaadjes moeten ongeveer 10 centimeter uit elkaar, in een pot met aarde geplant worden, of gewoon los in de tuin. De bloemkoolknollen kunnen geplant worden vanaf april tot juni. De bloemkolen moeten in een warme en zonnige plek geplant worden.
Bloemkool in gerechten
Bloemkool is makkelijk te koken en kan op verschillende manieren bereid worden. De groente kan gekookt, gebakken, geroosterd of gestoomd worden. Bloemkool is ook lekker in salades, soepen of zelfs smoothies.
Foto van Amber Faust on Unsplash