Aubergine is een groente die behoort tot de nachtschadefamilie. Het is een kruising tussen twee andere groenten, de tamme kastanje en de pruimtomaten. Het is een eenjarige plant die in de warme klimaten van Azië, Midden-Oosten en Afrika wordt geteeld. De groente heeft een paarsachtige of donkergroene kleur en een globale, ovale vorm. De aubergineplant kan tot drie meter hoog groeien en produceert bloemen die kleine, witte of gele vruchten dragen.

Een zeer voedzame groente

De aubergine is een zeer voedzame groente en bevat veel vitamines, mineralen en voedingsstoffen die goed zijn voor de gezondheid. Het is bijvoorbeeld rijk aan vitamine C, K en B6, foliumzuur, kalium, mangaan en koper. Aubergine bevat ook een stof genaamd nasunine. Nasunine is een antioxiderend pigment dat ervoor zorgt dat de aubergine een diepgroene kleur heeft. Nasunine beschermt de cellen in het lichaam tegen schade door vrije radicalen.

Veel vezels voor een gezonde levensstijl

De aubergine bevat veel vezels, waardoor het een uitstekend voedsel is om te eten tijdens een dieet. Vezels helpen bij het verminderen van het cholesterolgehalte in het bloed en dragen bij aan een gezond digestief systeem. De aubergine bevat ook weinig calorieën, wat het een uitstekende voeding is voor mensen die willen afvallen.

Soorten aubergines

Er zijn verschillende soorten aubergines, die verschillen in kleur, smaak en structuur. De meest voorkomende soorten zijn: de standaard aubergine of eggplant, de Siciliaanse aubergine, de Thaise aubergine, de Indiase aubergine en de Chinese aubergine.

Aubergines in gerechten

De aubergine kan rauw gegeten worden, maar de meeste mensen koken of bakken de groente voordat ze het eten. Bakken of roosteren geeft de groente een zachte structuur en een smaak die iets weg heeft van champignons. De aubergine is een veelgebruikte groente in de internationale keuken en wordt vaak gebruikt in salades, pasta’s, pizza’s, stoofschotels en desserts.

Foto van Deon Black on Unsplash