Mayonaise wie kent het niet. De meest bekendste saus voor snacks en razend populair in Europa. De saus is ontstaan uit aioli en later uitgegroeid tot mayonaise. Het gebruik verschilt echter per land. Zoals we allemaal weten is mayonaise een stabiel, witte en zachte saus en onwijs lekker voor verschillend en gefrituurd eten.

Het maken van mayonaise, vaak iets wat bedrijven doen maar zelf kan je het ook! Het begint natuurlijk allemaal met de koude witte saus in een potje bij de supermarkt wat door de fabriek geleverd is en in de supermarkt verkocht wordt. Als je het goede recept volgt kan je het gerust zelf maken en zelf na je smaak kiezen. Meestal kiest men voor een extra optie om de smaak extra te overtreffen. Dit doen ze vaak met azijn, mosterd of bepaalde citroensappen. Mayonaise wordt erkent als een beschermde productaanduiding. Dit is door de Nederlandse en de Belgische overheid bevestigd.

Bereiding

Om mayonaise te maken moet je een paar stappen volgen waar je je aan moet houden en hoe je het het beste kunt bereiden. Eerst moet je zorgen dat je een goede keuken heb, zorg voor veel ruimte en zorg voor een schone omgeving. Dit zorgt ervoor dat de mayonaise gezond kan intrekken zonder vieze of ongezonde stoffen. Het belangrijkste is dat de mayonaise in het donker staat en dat het helder blijft er mogen geen andere kleuren ontstaan of andere substanties. Volg de volgende stappen goed om de bereiding goed te laten verlopen en te kunnen genieten van de mayonaise:

  • Maak een lekker egaal papje, het best kan je het doen van de eidooier.
  • Voeg diverse smaakopties toe (dit is een keuze en hoeft niet altijd) je heb keuze uit: azijn, citroensap of mosterd.
  • Tijdens het mixen, handigst is met de staafmixer, voorzichtig olie toevoegen.
  • Laat het 2 uur intrekken en niet meer roeren.

Prijzen

Mayonaise is de laatste tijd steeds ietsjes duurder geworden. Dit komt eigenlijk omdat er meer moeite wordt gedaan om het kwaliteit hoog te houden. Mayonaise is de op een na duurste sauzen die er zijn als het gaat om sauzen kopen in de winkel bijvoorbeeld de supermarkt. De fabriek vind het de laatste tijd lastig om steeds meer te produceren en het kwaliteit hoog te houden. Hierdoor hebben ze besloten om een kleine prijsstijging in te voeren waardoor de fabriek iets meer winst kan overhouden en wat duurdere machines kan aanschaffen hierdoor kunnen ze de productie vergroten met duurdere productiemiddelen.

Ontstaan

Mayonaise bestaat sinds een lange tijd in Nederland. Men vind het erg lekker en het blijkt steeds beter te gaan met de welbekende saus. Maar hoe is het eigenlijk ontstaan en waar komt het vandaan?

Men kent de aioli als de vroegere mayonaise. Vroeger werd het inderdaad gebruikt voor dezelfde doeleinden. Aioli is ontstaan in de Romeinse tijd waarbij de ridders en de Romeinen altijd lekker een snack pakte met de saus. Het begon in de haven van Mao waar een culinair zijn gerechten aan het maken was. later na wat vloeibare experimenten had hij het resultaat om aioli te kunnen maken. Eigenlijk moeten we de Spanjaarden dus erg dankbaar zijn omdat hun het hebben ontworpen. Tijdens de oorlog tussen de Fransen en de Engelsen is het recept in Fransen handen gevallen en is het een soort van bewerkt in het eigen land. Later is deze saus zo bekend geworden dat het is uitgegroeid tot onze bekende mayonaise.

Gebruik

Zoals al verteld werd in de inleiding is het verschil van gebruik verschillend per land. In Nederland en België is mayonaise enorm bekend voor bij het eten van gefrituurd voedsel. In Rusland is mayonaise heel bekend als saladebedekking en broodbeleg. Volgens onderzoeken is gebleken dat een gemiddelde Rus zo’n 2.5 kg mayonaise eet in een jaar. Dat is heel veel vergeleken met de Nederlander die staat op 1.8 kg mayonaise per jaar. In Japan wordt mayonaise vooral gebruikt als topping bij het eten van pizza en taart.

Conclusie

De welbekende saus is dus eigenlijk afgestamd van de aioli. Door verschillende landen is het uitgegroeid naar mayonaise. Spanje het land van herkomst is nog steeds het populairst als het gaat om de saus. En Nederland staat op een van de duurste prijzen.

Foto van K8 op Unsplash