Bij ons in huis wonen 4 pubers. Pubers die ieder hun eigen ritme hebben. Twee zitten er al op het MBO en twee nog op de middelbare. Alle vier hebben ze een baan en sport dus het is soms even uitvogelen wie er thuis is en wie de tafel kan dekken.

Meestal dekken wij als ouders de tafel. We zijn dan toch met het eten bezig en dan is het zo gebeurd om ondertussen even de tafel te dekken. In het weekend vragen we wel of zij voor de lunch de tafel willen dekken. Twee dekken er op, twee dekken eraf. In de weekenden vind ik het altijd erg belangrijk om samen te eten. Zeker omdat iedereen zo druk is. Er zijn maar weinig avonden dat iedereen tegelijk aan tafel zit. Vandaar de wens om in het weekend zeker een keer uitgebreid met zijn zessen aan tafel te zitten zodat we weten waar iedereen mee bezig is en hoe het met iedereen gaat.

Mooi servies

Twee jaar geleden ben ik begonnen met het sparen van een mooi servies. De basis zijn de blauwe borden van Xenos. Daarnaast heb ik diepe borden van de Albert Heijn actief en sprokkel ik her en daar mooie items erbij. Zo heb ik afgelopen jaar in Italië een prachtige ovale schaal gekocht. Een schaal die mij nu al dierbaar is. Mede vanwege de herinnering aan Italië maar hij wordt ook vaak gebruikt als er vrienden komen eten dus ook hier thuis zijn er al herinneringen met de schaal gecreëerd.

Mijn droom is nog om een kast vol te hebben met het servies van Bunzlau Castle*, zoals ik had bij de High tea in Woudenberg.

Keukengerei

Niet alleen het servies zorgt voor een leuke gedekte tafel. Ook de andere items zijn van belang. Zo vond ik laatst deze leuke pannenonderzetters.

De onderzetters * zijn gemaakt van walnoot en zijn hittebestendig. Door zijn vorm ook nog eens leuk om gewoon zo op tafel of in de keuken neer te zetten. En natuurlijk ook erg leuk om cadeau te geven.

En niet alleen de onderzetter is bijzonder, zorg ook dat je altijd een collectie tafelkleden* hebt. Normaliter eten wij zonder tafelkleed maar als er visite komt of er is een speciale gelegenheid dan is het leuk om de tafel net iets meer aan te kleden. Dit kan ook met een tafelloper of placemats. Juist door op de tafel iets te leggen dat een andere kleur heeft dan je servies krijgt de tafel iets feestelijks.

Als je kleine kinderen hebt is een plastic kleed handig. Deze kan je zo afvegen. Zijn je kinderen al ouder dan kan je een stoffen tafelkleed gebruiken.

Feestdagen

Als er bijzondere dagen zijn vind ik het sowieso leuk om iets extra’s te doen. Met Pasen hadden wij een groot paasei van chocola in het midden van de tafel staan. En met kerst vind ik het leuk om kleine kerstballetjes verspreid op tafel neer te leggen. Die kleine dingen maken het net wat speelser.

Daar hoef je overigens niet veel geld aan uit te geven. Doe eens een rondje kringloop en verzamel wat leuke items.


  • affiliate link: Op onze site staan affiliate links. Wat houdt dit in?
    Wanneer je via een van deze links iets koopt ontvangen wij een kleine commissie. Het product is voor jou niet duurder maar omdat wij je vanuit onze website doorsturen krijgen wij van deze partijen een kleine percentage, als bedankje/reclamevergoeding. Met deze vergoeding kunnen we de website laten draaien en dagelijks voor jou op zoek gaan naar de leukste inspiratie.